Σακχαρώδης Διαβήτης
21 Ιουνίου 2016
21:11
Τι είναι ο διαβήτης
Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών η οποία οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης. Η έλλειψη μπορεί να είναι πλήρης η μερική η σχετική. Η κυρία έκφραση της διαταραχής είναι η αύξηση των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη απαραίτητη, για να μετατραπεί σε ενέργεια η γλυκόζη (Σάκχαρο) του αίματος, στα κύτταρα του σώματος.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1
Γνωστός μέχρι πρόσφατα ως νεανικός διαβήτης. Εντοπίζεται συνήθως στα παιδιά και τους νέους ενηλίκους. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταστρέφει τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος.
Τα βήτα κύτταρα είναι τα κύτταρα που δημιουργούν την ινσουλίνη.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2
Η πιο κοινή μορφή διαβήτη. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει τη Γλυκόζη (Σάκχαρο ) από το αίμα στα κύτταρα ή τα κύτταρα αγνοούν την ινσουλίνη.
Η Γλυκόζη ( Σάκχαρο )είναι το βασικό καύσιμο για τα κύτταρα στο σώμα. Κατά συνέπεια ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Γλυκόζη. Έτσι η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα αντί να μεταφέρεται στα κύτταρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα:
- Αμεσα, γιατί τα κύτταρά μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειμμα ενέργειας
- Μακροπρόθεσμα, γιατί το υψηλό επίπεδο γλυκόζης αίματος μπορεί να βλάψει τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, το κυκλοφοριακό σύστημα ή την καρδιά
Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης
Είναι οποιασδήποτε βαρύτητας διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, η οποία διαγιγνώσκεται κατά την διάρκεια της κύησης.
Πού οφείλεται
Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση ενός οργανισμού φαίνεται ότι επηρεάζουν την εκδήλωση διαβήτη. Η ακριβής αιτία του διαβήτη όμως παραμένει άγνωστη.
Τι συμπτώματα έχει
Συχνή διούρηση, υπερβολική δίψα, ακραία πείνα, ασυνήθιστη απώλεια βάρους, αύξηση της κούρασης, οξυθυμία, θολή όραση και άλλα.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Ο διαβήτης ή η προδιάθεση για διαβήτη εντοπίζονται μετρώντας το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου.
Εξέταση γλυκόζης αίματος κατόπιν νηστείας
Το επίπεδο γλυκόζης αίματος μετριέται μετά από νηστεία.
- Μεταξύ 100 και 125 mg/dl δείχνει προδιάθεση για διαβήτη
- Από 126 mg/dl και πάνω δείχνει διαβήτη
Η από του Στόματος εξέταση ανοχής γλυκόζης
Το επίπεδο γλυκόζης αίματος μετριέται το πρωί μετά από νηστεία δέκα ωρών και δύο ώρες μετά αφού πιει ένα πλούσιο σε γλυκόζη ποτό.
- Μεταξύ 140 και 199 mg/dl δείχνει προδιάθεση για διαβήτη
- Από 200 mg/dl και πάνω δείχνει διαβήτη
Πώς αντιμετωπίζεται
Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 ή 2 μπορούν πλέον να ζήσουν μια πολυετή, υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Αρκεί να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους για:
- Υγιεινή διατροφή
- Σωματική άσκηση
- Τακτική μέτρηση της γλυκόζης αίματος
- Φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση ινσουλίνης